BLOG

PROČ ELEKTRONIKU OPRAVOVAT?

PROČ ELEKTRONIKU OPRAVOVAT?

úterý , listopad 15, 2022

Vyplatí se oprava elektroniky?

Proč byste měli vyhazovat dva roky starý smartphone, tablet, notebook jen proto, že má prasklý displej nebo špatnou baterii? Máte-li porouchaný přístroj s prošlou záruční dobu, nebo neuznanou reklamací vašeho zařízení v záruce. 
Nic vám nebrání vyzkoušet si jej nechat opravit třeba u nás.
Důvodů, proč si přístroj nechat opravit může být několik, ať se jedná o finanční nebo duševní  stránku, tak i ekologickou. Zařízení po opravě může dalších několik let fungovat a plnit účel, a nevzniká zbytečný odpad. 
Ale nebavíme se jen o opravě, ale také upgrade například PC nebo notebooků, často známe situace kdy notebook je už příliš pomalý, dlouho nabíhá, na otevření prohlížeče a stránky na webu se čeká desítky vteřin (někdy minuty). Ano i toto se dá řešit, stačí vyměnit disk za SSD disk a rázem ze starého notebooku nebo PC je stroj k nepoznání, co trvalo 180 vteřin najednou je za 10 vteřin. Investice není velká a strach o DATA mít nemusíte, pokud je vše v pořádku dá se systém naklonovat na nový disk a nic neztratíte, ani soubory, žádné programy a nastavení, vše bude identické. Samozřejmě v některých případech je vhodné navýšit i kapacitu RAM operační paměti, aby byl efekt naprosto dokonalý.

Ano trend je takový, že věci v posledních letech vyráběné jsou hlavně účelně koncipovány na určitou dobu, aby zákazník po čase byl nucen koupit nový model a podobně, a stával se nuceným konzumentem.  
Často se vyplatí nechat věc opravit, finanční úspora bývá v řádech x tisíc, oproti koupi nového zařízení. Ale nebývá to jen otázka financí, mnohokrát se stává, že zařízení obsahuje důležitá data, která se bez opravy zařízení nedají vytáhnout, nebo zařízení pro Vás má duševní hodnotu (dárek, památka). A také znalci techniky vědí, že mnoho starších modelů, či přístrojů prostě a jednoduše jsou kvalitnější, lépe provedené či navržené pro dlouhodobý provoz a mnoholetou výdrž v ohledu funkčnosti. 

Pokud máte i pojištěnou domácnost, lze vyhotovit pro pojišťovnu protokol, na základě kterého lze poté žádat o úhradu či částečnou úhradu opravy. Například zařízení po zásahu bleskem, přepětí, zničení zařízení dětmi, návštěvou a podobně, to už záleží na co vše se Vaše pojistka vztahuje.
Než se ale do opravy pustíme, provedeme analýzu a odhad nebo přesné určení ceny opravy nebo upgradu přístroje, se zákazníkem zhodnotíme společně, zda má oprava cenu a přínos. Po odsouhlasení zákazníkem se věci dávají do pohybu.

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání